sobota, 1 października 2011

Tarta cytrynowa

Ale długo mnie nie było! Szok! Nie mogę się jeszcze odnaleźć w tym moim nowym zabieganym życiu. Staram się coś piec co tydzień, ale często są to te same przepisy - dlatego mnie nie było tutaj. Ale za to powracam z czymś co zachwyci wielbicieli cytryn! Kocham tę tartę!

Skład na kruchy spód (starcza na dwie tarty, połowę zamrażam na następny raz)
225g mąki
150g masła
25ml wody
1 jajko
szczypta soli

Skład na masę cytrynową:
skórka otarta z 2-3 cytryn
150ml świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
100g drobnego cukru
60ml creme freche lub tłustej śmietanki
4 jajka plus 3 żółtka
cukier puder do posypania

Mąkę przsiać z solą, masło pokroić w kostkę i rękoma połączyć z mąką. Gdy powstanie taka jakby kruszonka dodajemy razem wodę i jajko i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 1godz przed pieczeniem. Na tartę wystarczy połowa ciasta, dlatego drugą połowę zostawiam w zamrażalniku na następny raz.
Piekranik rozgrzewamy do 190stopni C. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy do tarty lub tortownicy. Nakłuwamy widelcem powierzchnię ciasta, przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy grochem do pieczenia. Pieczemy tak ok 15 min. Potem zdejmujemy folię z grochem i pieczemy kolejne 5-7min aż ciasto się lekko zezłoci.
W międzyczasie połączyć sok i skórkę z cytryn razem z cukrem i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać śmietanę i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy jajka po jednym, za każdym razem miksując dokłanie. Na końcu dodajemy żółtka i mieszamy na gładką masę. UWAGA! Masa ma konsystencję bardzo płynną! Nie przerażajcie się, gdyż to wszystko w piekarniku przemienia się w konsystencję gęstego budyniu.
Przelewamy masę do podpieczonego spodu i pieczemy 15-20 minut. Upieczoną tartę posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. cytrynowe pyszności :)


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. się zastanawiam, jak utrzymujesz taką talię przy cotygodniowym pieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Wygląda smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń