Witam,
Dzisiaj zaprezentuję klasykę brytyjską. Przyznaję, że to był pierwszy raz kiedy spróbowałąm tego puddingu. Jakoś nigdy specjalnie mnie nie pociągał. Zastanawiałam się, jak deser z chleba może być dobry? A jednak teraz doskonale rozumiem. Jest na prawdę dobry. Przepyszny! Ale zarazem bardzo sycący. To jest przepis ze starej książki Garego Rhodes'a ' Sweet Dreams' trochę przeze mnie zmodyfikowany. Podam przepis na 4 porcje.
Skład:
10 kromek chleba tostowego, skórka odkrojona
masło do posmarowania chleba i formy
odrobina esencji waniliowej
200ml śmietanki słodkiej
200ml mleka
5 żółtek
ok 0.5 szklanki drobnego cukru
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
garść rodzynek sułtańskich
Posmarować masłem kromki chleba i przekroić każdą na trójkąt.
W garnku podgrzać śmietankę, mleko i wanilie prawie do momentu zagotowania. Trzeba pilnować, żeby nam to wszystko nie wykipiało. Odstawić żeby troszkę przestygło.
W międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem. Powoli do żółtek wlewać ciepłe mleko ze śmietaną ciągle mieszając. Ważne jest żeby ciepłe składniki wlewać do jajek a nie odwrotnie, gdyż inaczej jajka się zetną i będzie jajecznica. W ten sposób zrobiliśmy angielski przysmak czyli 'custard'.
Jedną warstwę chleba ułożyć w naczyniu żaroodpornym, tak żeby każdy kawałek trochę na siebie zachodził. Posypać rodzynkami, cynamonem i gałką. Przykryć drugą warstwą chleba. Polać ciepłym sosem i poczekać ok 20-30 minut aż chleb wchłonie cały sos. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180stopniC i piec 20-30 minut ustawiając naczynie w blasze z ciepłą wodą (fachowo nazywa się to pieczenie w kąpieli wodnej...). Gdy już wszystko zacznie się ścinać, trzeba wyciągnąć naczynie z wody i posypać wierzch odrobiną cukru i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika aż cukier się skarmelizuje.
Może na zdjęciach nie wygląda to zbyt estetycznie, ale jest naprawdę przepyszne!!!!! Polecam! Palce lizać!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz