czwartek, 19 maja 2011

Bread and Butter Pudding

Witam,
Dzisiaj zaprezentuję klasykę brytyjską. Przyznaję, że to był pierwszy raz kiedy spróbowałąm tego puddingu. Jakoś nigdy specjalnie mnie nie pociągał. Zastanawiałam się, jak deser z chleba może być dobry? A jednak teraz doskonale rozumiem. Jest na prawdę dobry. Przepyszny! Ale zarazem bardzo sycący. To jest przepis ze starej książki Garego Rhodes'a ' Sweet Dreams' trochę przeze mnie zmodyfikowany. Podam przepis na 4 porcje.

Skład:
10 kromek chleba tostowego, skórka odkrojona
masło do posmarowania chleba i formy
odrobina esencji waniliowej
200ml śmietanki słodkiej
200ml mleka
5 żółtek
ok 0.5 szklanki drobnego cukru
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
garść rodzynek sułtańskich

Posmarować masłem kromki chleba i przekroić każdą na trójkąt.
W garnku podgrzać śmietankę, mleko i wanilie prawie do momentu zagotowania. Trzeba pilnować, żeby nam to wszystko nie wykipiało. Odstawić żeby troszkę przestygło.
W międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem. Powoli do żółtek wlewać ciepłe mleko ze śmietaną ciągle mieszając. Ważne jest żeby ciepłe składniki wlewać do jajek a nie odwrotnie, gdyż inaczej jajka się zetną i będzie jajecznica. W ten sposób zrobiliśmy angielski przysmak czyli 'custard'.
Jedną warstwę chleba ułożyć w naczyniu żaroodpornym, tak żeby każdy kawałek trochę na siebie zachodził. Posypać rodzynkami, cynamonem i gałką. Przykryć drugą warstwą chleba. Polać ciepłym sosem i poczekać ok 20-30 minut aż chleb wchłonie cały sos. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180stopniC i piec 20-30 minut ustawiając naczynie w blasze z ciepłą wodą (fachowo nazywa się to pieczenie w kąpieli wodnej...). Gdy już wszystko zacznie się ścinać, trzeba wyciągnąć naczynie z wody i posypać wierzch odrobiną cukru i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika aż cukier się skarmelizuje.
Może na zdjęciach nie wygląda to zbyt estetycznie, ale jest naprawdę przepyszne!!!!! Polecam! Palce lizać!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz