sobota, 7 maja 2011

Ciasto marchewkowe

Witam,
Właśnie upiekłam ciasto marchewkowe. Pycha. Długo nie poleży... To jedno z ulubionych ciast mojego męża. Bez zbędnego przedłużania podaję przepis. Koniecznie wypróbujcie, jest na prawdę pyszne! No i zawsze można się usprawiedliwiać, że to przecież jest marchewka - a marchewka nie tuczy ... ;-)

Przepis:
2 jajka
140 ml oleju
200 g cukru
300 g startej marchewki ( na gróbych oczkach)
180 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0.5 łyżeczki przyprawy do piernika
opcjonalnie 1 garść orzechów włoskich
cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Jajka ubić mikserem. Dodać olej, cukier i dalej ubić na gładką masę. Dodać orzechy (jeśli ich urzywamy) i marchewkę. Następnie przesiać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy i wymieszać łyżką.
Przełożyć do blachy keksówki i piec przez ok 1godz lub do momentu gdy wykałaczka włożona w środek ciasta będzie sucha. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz