Witam!
Lubicie Nutellę? Ja tak. Bardzo. Znalazłam w książce 'GoodFood 101 Cakes&Bakes' przepis na cynamonowe ciasto z nutellą. Efekt zamieszczam poniżej. Pycha. Uwielbiam przepisy, w których wszystkie produkty się po prostu wrzuca do miski i miesza. Polecam!
Składniki:
175 g miękkiego masła,
175 g drobnego brązowego cukru,
3 jajka
200 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu,
4 łyżki mleka
4 łyżki nutelli
50 g orzechów laskowych
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i przygotowujemy tortownicę.
Masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i cynamon wrzucamy do miski i miksujemy na gładką i puszystą masę.
Przekładamy ok 3/4 ciasta do blaszki i wykładamy 4 łyżki nutelli. Przykrywamy resztą ciasta i patyczkiem rozmazujemy delikatnie zawartość. Łatwiej jest to robić gdy nutella jest dosyć ciepła. Wyrównujemy wierzch i posypujemy pokrojonymi orzechami laskowymi.
Pieczemy ok. 1 godz. - 1godz. 10min aż ładnie wyrośnie, lekko zbrązowieje i będzie sprężyste w dotyku. Jeśli zbyt szybko nabiera kolorów trzeba przykryć ciasto folią aluminiową.
Ciasto wyszło przepyszne, ale podczas studzenia mi opadło. Dlaczego???
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz