niedziela, 31 lipca 2011

Seafood Chowder - zupa z owocami morza

Witam,
Obiadów ciąg dalszy. Ostatnio mam ochotę na zupy. Niestety jest to danie zaniedbywane przez wielu z nas. A przecież zupy nie są trudne w przygotowaniu. Poza tym łatwo możemy dostarczyć organizmowi niezbędną ilość warzyw. Są też zupy, które po prostu są wspaniałe w chłodniejsze dni, kiedy talerz wypełniony pachnącym płynem poprawia nam samopoczucie. Do nich należy właśnie seafood chowder. Chowder to rodzaj gęstej zupy, prawie jak sos, zazwyczaj z owocami morza z dodatkiem mleka lub śmietany. Można dodawać różne owoce morza, wedle uznania.

Skład na 3 porcje:
1 cebula posiekana
2 ziemniaki obrane i pokrojone w plastry
500 ml wywaru warzywnego (bulion w kostce może być)
200 g wędzonej ryby bez skóry i ości pokrojonej w kostkę
garść owoców morza - krewetek, paluszków krabowych itp
250 ml kremowej kukuryzy (jeśli nie znajdziecie gotowej można zmiksować kukurydzę z odrobiną słodkiej śmietanki)
4 łyżki mleka
natka pietruszki do posypania
pieczywo czosnkowe lub chleb do podania

Cebulę i ziemniaki zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy przez ok 7 minut aż ziemniaki trochę zmiękną. Następnie dodajemy rybę i owoce morza, kukurydzę i mleko i gotujemy kolejne 10 minut. Możemy doprawić wedle uznania pieprzem.
Podajemyz z pieczywem.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz