sobota, 30 lipca 2011

Krewetki po tajsku

Witam!
Postanowiłam od czasu do czasu podzielić się z Wami również przepisamy obiadowymi. Nie żywię się wyłącznie ciastami, chociaż ja nie miałabym nic przeciwko, gorzej z moimi biodrami...
Danie, które tutaj przedstawiam nie jest dietetyczne ze względu na mleczko kokosowe, ale można dostać je też w wersji z obniżoną zawartością tłuszczu.

Składniki na 4-6 porcji:
600 ml mleka kokosowego
2 łyżki żółtej pasty curry
1 łyżka sosu rybnego
0.5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
450 g krewetek królewskich, obranych i oczyszczonych
225 g pomidorków koktajlowych
sok z 0.5 limonki do pokropnienia
2 czerwone chili pocięte w paski do przybrania
natka pietruszki do przybrania ( oryginalnie powinna byc kolendra, ale ja nie znoszę jej smaku!)

Połowę mleczka kokosowego zagotowujemy w woku lub garnku. Dodajemy pastę curry i mieszamy aż się wszystko ładnie rozpuści. Gotujemy na małym ogniu przez ok 10 minut.
Dodajemy sos rybny, sól, cukier i resztę mleka kokosowego. Gotujemy przez kolejne 5 minut.
Następnie dodajemy surowe krewetki (jeśli macie już ugotowane, dodajcie je na sam koniec tak, żeby tylko je podgrzać) i pomidorki. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut tak, żeby krewetki nabrały różowego koloru.

Serwujemy pokropione sokiem z limonki, natką i chili. Możemy podawać z ryżem.
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz