piątek, 29 lipca 2011

Pecan Pie czyli tarta z orzechami

Witam!
To jedno z moich ulubionych ciast. Poznałam je będąc w Stanach. Jest tam bardzo popularne i lubiane. I wcale się nie dziwię! Jest fantastyczne! Gdy go piekę, po domu rozchodzi się cudowny zapach wanilii. Gdzieś czytałam, że orzechy pecan można zastąpic włoskimi, ale nie wiem jaki będzie efekt.

Skład ciasta:
200 g mąki
szczypta soli
115 g masła
zimna woda
groch ceramiczny, albo cokolwiek innego co obciąży ciasto (może być nawet ryż)

Skład masy:
3 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
200 g miękkiego ciemnego cukru
4 łyżki syropu kukurydzianego
50 g roztopionego masła
115 g pokrojonych orzechów pecan + 12 połówek na wierzch

Mieszamy mąkę z solą i rękoma wgniatamy masło, tak aby uzyskać konsystencję piasku. Powoli dodajemy odrobinę zimnej wody i mieszamy najpierw widelcem a potem wyrabiamy rękoma aż uzyskamy konsystencję ciasta. Uważajmy z ilością wody!
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. W międzyczasie możemy już rozgrzać piekarnik do 190stopni C.
Rozwałkowujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej ( w ten sposób wałek nie jest brudny ;-) i łatwo jest włożyć ciasto do formy) i przekładamy do wysmarowanej masłem formy do tarty. Ciasto należy nakłuć widelcem na całej powierzchni, przykryć folią aluminiową i posypać grochem ceramicznym. Tak pieczemy ciasto przez 15 min, potem zdejmujemy folię z grochem i pieczemy jeszcze 5 min.
W międzyczanie przygotowujemy masę do tarty. Ubijamy jajka z solą i esencją waniliową. Następnie dodajemy cukier, syrop kukurydziany i roztopione masło. Na koniec dodajemy kawałki orzechów.
Wylewamy masę do na wpół upieczonego spodu i pieczemy przez ok 15 min. Potem na wierzch układamy połówki orzechów i pieczemy kolejne 20-25 minut.
Po ostudzeniu możemy podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi, ale wydaje mi się, że sama tarta jest tak przepyszna, że nie ma co dodawać do niej jeszcze czegoś innego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz