wtorek, 19 lipca 2011

Pyszne cytrynowe ciacho

Witam!
Długo mnie nie było... Ale teraz zabieram się znowu do pieczenia!
Uwielbiam wszystko co cytrynowe, dlatego dziś zamieszczam przepis na cytrynowe ciasto. Przyznam, że znika ono w tempie zastraszającym, więc jeśli spodziewacie się gości chyba lepiej podwoić porcje...

Skład ciasta:
100 g miękkiego masła
175 g mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
175 g drobnego brązowego cukru (biały też może być)
2 duże jajka
6 łyżek mleka
skórka starta z jednej cytryny

skład polewy:
sok z jednej cytryny (ok. 3 łyżek)
100 g cukru pudru

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i przygotowujemy małą kwadratową lub okrągła blaszkę. Wszystkie składniki ciasta po prostu wrzucamy do miski  i miksujemy przez 2 - 3 minuty. Czy może być coś prostszego??? Przekładamy do blaszki i pieczemy przez ok 30 - 40 min aż ciasto będzie złote i sprężyste. W międzyczasie możemy przygotować polewę - zmieszać sok cytrynowy z cukrem tak, żeby nie było grudek. Gdy wyjmiemy gorące ciasto, polewę trzeba od razu na nie wylać. W ten sposób cała wsiąknie w ciasto i wyjdzie fantastycznie wilgotne. Nie martwcie się, gdy po polaniu ciasto zacznie opadać. Mi zawsze opada do pewnego momentu i jest po prostu 'równe'.
Gdy ciasto całkowicie ostygnie można je pokroić w kwadraciki. Podobno świetnie się je mrozi. U mnie nie ma takiej potrzeby, gdyż wszystkie wypieki znikają w przeciągu 1-2 dni...

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ciacho wygląda smakowicie a tymczasem ZOSTAŁAŚ OTAGOWANA, MASZ ŚWIETNEGO BLOGA. POZDRAWIAM:)

    http://poznanianka.blogspot.com/2011/07/one-lovely-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki! Bardzo mi miło. To mnie motywuje do dalszego pieczenia!

    OdpowiedzUsuń